Η Καλλιόπη είναι χωριό που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Λήμνου. Η πιο κοντινή παραλία είναι ο κόλπος του Κέρους.
Δημιουργήθηκε το 1200 από την Καλλιόπη η Καλλή που ήταν πλούσια κάτοικο της Ηφαιστίας και είχε χωράφια στην περιοχή. Λέγεται ότι στην συνέχεια διώχθηκε από το χωριό εξαιτίας της απρεπούς συμπεριφοράς της. Στο νεκροταφέιο της Καλλίοπης σώζεται μαρμάρινη σαρκοφάγος με τη επιγραφή
ΜΤΡ ΘЎ, Η ΔΟΥΛΗ ΤΟΥ ΘЎ ΚΑΛΗ
Αρχικά το χωριό ήταν χτισμένο πιο κόντρα στην θάλασσα προς τον κόλπο του Κέρους στο σημείο που βρίσκονται τα ερείπια του οικισμού Αριόνες.
Το χωριό αριθμεί 330 κατόικους και είναι γραφικό.
Το 1869 χτίστηκε ο ναός βασιλικού ρυθμού χωρίς τρούλο προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου πολιούχου του χωριού.
Κάθε χρόνο στην γιορτή διοργανώνεται ιπποδρομία σε απόσταση τριών χιλιομέτρων που ξεκινάει από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στην παραλία του Κέρους εώς την είσοδο του χωριού. Το έθιμο ξεκίνησε επί Τουρκοκρατίας. Ο θρύλος λέει ότι όταν οι Τούρκοι πήγαιναν στο τζαμί, Καλλιοπίτες έκλεβαν τα άλογα τους και τα έκριβαν στο Κέρος πίσω από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και τα έβαζαν να τρέχουν κατα ομάδες. Στις ιπποδρομίες που επικράτησαν συμμετείχαν και Τούρκοι αφόυ σύμφωνα με την παράδοση όσοι Τούρκοι προσπάθησαν να εμποδίσουν το έθιμο ο Άγιος Γεώργιος τους τιμωρούσε. Το έθιμο επαναλαμβάνεται και στις 16 Αυγούστου ώστε να μπορούν να το παρακολουθήσουν τουρίστες.
Εξω απο το χωριό και σε απόσταση 2 χιλιομέτρων θα συναντήσετε την χορταρόλιμνη. Στην χορταρόλιμνη περίπου 2,500 στρεμμάτων συντηρούνται πάνω από 4.000 είδη πτηνών και η περιοχή προστατεύεται από το Ευρωπαικό Οικολογικό Δίκτυο NATURA. Τους θερινούς μήνες η Χορταρόλιμνη είναι στεγνή. Στο δημοτικό σχολείο της Καλλιόπης από το 2001 υπάρχει το Κέντρο περιβαλοντικής ενημέρωσης Καλλιόπης όπου μπορείτε να ενημερωθείτε με λεπτομέρεια στην προστασία των πτηνών της Χορταρόλιμνης.
Στην Καλλιόπη η πρόσβαση γίνεται μέσω της κεντρικής οδού του νησιού με κατεύθυνση τον Μούδρο και στην συνέχεια προσς Κοντοπούλι .